[...] pożywienia nie oznacza że wszystkie składniki zostaną wykorzystane. 6. Nieprawidłowa dieta - do regeneracji potrzebne są olbrzymie ilości energii i budulca czyli aminokwasów. Nieprawidłowa dieta uniemożliwi skuteczną regenerację. 7. Zakwasy - powstają na skutek rozpadu węglowodanów w mięśniach. Efektem jest kwas mlekowy zalegający w [...]
[...] tam). W związku z tym mamy możliwość zintensyfikowania tych relacji i czerpać bezpośrednie korzyści w postaci zwiększenia zdolności wysiłkowych. Faktycznie cytrulina usuwa kwas mlekowy i amoniak, pozwalając trenować dłużej i ciężej. Jest też szefem szefów prekursorów NO, dużo lepszym rozwiązaniem od argininy, itd. Fajnym rozwiązaniem jest też [...]
zakwasy to kwas mlekowy wydzielające się podczas intensywnego wysiłku beztlenowego. Zakwasy można zmniejszyc masarzem. Nie pękaj, możesz ćwiczyć inne partie, to nie ma wpłytu na regenerację zakwaszonego mięśnia, tylko żebyś nie ćwiczył tego zakwaszonego mięśnia. Ja mam staż 14 miesięcy i nieraz mam po treningu zakwasy 2-3 dni. Na łydkach miałem [...]
[...] tak: przy biegu w średnim tempie od 60-80% (w zależności od wydolności tlenowej) max HR po wyczerpaniu zapasów glikogenu (ok. 20 min) następuje przełączenie na spalanie kwasów tłuszczowych w warunkach tlenowych(podczas biegu powinno się umieć rozmawiać). Gdy tempo biegu wzrasta (mamy trudności ze złapaniem oddechu) spalanie kwasów [...]
[...] zwiększone zapotrzebowanie na składniki energetyczne i tlen. Jednocześnie większy napływ krwi do mięśnia pozwala na odprowadzenie z mięśnia niechciane produkty jak choćby kwas mlekowy. Czy pompa mięśniowa jest konieczna? Nie jest. Pompa też nie musi mieć żadnego przełożenia na efekty naszych treningów. Natomiast każdy trenujący nie powinien [...]
[...] bo to jest uzależnione od pracy naszych mięśni. Dlatego też często popularne palenie w mięśniach ma miejsce jeszcze w trakcie wykonywania ćwiczenia, a jest to nic innego jak kwas mlekowy wytwarzany w mięśniach w skutek zachodzących przemian energetycznych beztlenowych. Mimo to, że oba efekty często występują razem to są to dwa osobne zdarzenia. [...]
Witaj. przede wszystkim zacznijmy od tego, czym są zakwasy, zakwasy jest to potoczna nazwa bólu mięśniowego, który występuje po treningu beztlenowym mięśni. jeżeli mowa o wystąpieniu kwasu mlekowego jest to efekt chwilowy, a sam kwas mlekowy nie jest utrzymywany długo w miesniach. dlaczego wiec bola? bola bo powstają mikrouszkodzenia miesni, ktore [...]
Witaj! Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
Witaj. Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne [...]
[...] w nieskończoność, pod warunkiem, że będziesz odpowiednio dużo jadł i pił. W tym stanie mięśnie wykorzystują tyle tlenu ile jest im potrzebne, a organizm sprawnie pozbywa się kwasu mlekowego, produktu ubocznego skurczów mięśni. Kiedy przekraczasz próg tlenowy, organizm zaciąga dług tlenowy, a mięśnie kumulują kwas mlekowy. Przekroczenie progu [...]
W ogóle czasem nauka ma problem z ustaleniem takich pierdół tak jak z tą neurogenezą. np. Przez bardzo długo twierdzono, że to nagromadzony kwas mlekowy jest przyczyną zakwasów, a przecież już po 1-2 godzinach kwas mlekowy jest reasorbowany z mięśni, dopiero potem się kapnęli, że to zespół opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS).
[...] srowe warzywa lub głodówkę zrobić ========================================================== WPŁYW ZAKWASZANIA NA STAN ZDROWIA ORGANIZMU Dlaczego zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest tak bardzo ważne? Temat jest tak ważny i tak ciągle niedoceniany, że poświęcimy mu wyjątkowo dużo uwagi. Nawet nauka naszego zachodniego kręgu [...]
Albo jeszcze było jedno co się pomylili, czyli zakwasy. Kiedyś mówiono, że to kwas mlekowy powstający z oddychania beztlenowego powoduje ból w kontekście zakwasow, potem sprawdzili ile jest go w mięśniach i stwierdzili, że mało i teraz ból tłumacza mikrouszkodzeniami mięśni. Trochę chvjnia XXI wiek, a nie wiedzieliśmy czym są spowodowane zakwasy.
[...] uboczne i toksyny wytwarzane przez poszczególne rodzaje bakterii przed przeniknięciem w głąb organizmu. Żołądek i wierzchnie części jelit są również chronione przez wysoką kwasowość i perystaltykę. Zamknięte koło Kiedy równowaga jelit zostanie zakłócona może to spowodować nadmierny wzrost flory bakteryjnej. Bakterie wędrują wtedy do [...]
hm... chodzi mi własnie o kwas mlekowy (nie o mikro urazy) który sie wytwarza własnie wówczas jak nie jestesmy w stanie dostarczyc odpowiednije ilości tlenu i sapiemy. Czy ten kwas mlekowy nie powoduje zatrzymania spalanie tłuszczy? ja rozumiem ze ten punkt "Steady state" jest na nieco wyzszym poziomie przez ta chwile jak jestesmy w [...]
[...] włókna mięśniowego wymaga nakładu energii w postaci ATP. W zależności od czasu pracy mięśni, ATP może być uzyskiwany z różnych źródeł: Fosfokreatyna Fosfokreatyna to aminokwas, do którego dołączona jest reszta fosforanowa. Pewna jego ilość zawsze znajduje się w mięśniu i pełni rolę „podręcznego magazynu energii”. Jest [...]
[...] zdrowym jelicie grubym te bakterie przetwarzają resztki pokarmu, niszczą chorobotwórcze bakterie, a takie wytwarzają niezbędne dla organizmu witaminy, hormony, enzymy, aminokwasy. Spożywanie dużych ilości białka powoduje w jelicie grubym procesy gnicia, przy których wydziela się trujący gaz metan. Ten gaz niszczy gatunek bakterii produkujący [...]
[...] rybom przy łowieniu są niczym w porównaniu z tym jakie zadawać one potrafią sobie nawzajem, stąd tez wynika ich zdolność do bardzo szybkiej regeneracji i gojenia. Znacznie groźniejszy dla nich jest kwas mlekowy powstający w mięśniach w trakcie walki, która z tego powodu powinna być jak najkrótsza. Pozdrawiam, Tyka. *** Utyłem w Fitnessie ***